07 May
07May

Cyber Risks σε Δικηγορικά Γραφεία


Ένα τυπικό δικηγορικό γραφείο διατηρεί πολλούς τύπους δεδομένων και πληροφοριών.  Τα δεδομένα αυτά μπορεί να  συμπεριλαμβανομένων: 

  • Προσωπικά στοιχεία πελατών
  • Νομικά έγγραφα
  • Πληροφορίες για υποθέσεις
  • Οικονομικά στοιχεία δικά του και των πελατών
  • Ηλεκτρονικά αρχεία
  • Πληροφορίες ασφαλείας των πελατών

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παραπάνω λίστα δεν είναι απαραίτητα πλήρης και ότι ένα δικηγορικό γραφείο μπορεί να διατηρεί και άλλα είδη δεδομένων στη διάθεσή του. Παρ 'όλα αυτά, τα παραπάνω αποτελούν τους κύριους τύπους δεδομένων που συνήθως διατηρούνται από ένα δικηγορικό γραφείο. 

Ποιους διαδικτυακούς κινδύνους αντιμετωπίζει ένα δικηγορικό γραφείο;  

  • Cyberattacks ή Κυβερνοεπιθέσεις: Τα δικηγορικά γραφεία μπορεί να γίνουν στόχος κυβερνοεπιθέσεων από κακόβουλους χάκερ, οι οποίοι μπορεί να επιχειρήσουν να πάρουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα ή να προκαλέσουν ζημιές στα συστήματα τους.
  • Phising: Οι διαδικτυακοί απατεώνες μπορούν να στείλουν ψεύτικα email που μοιάζουν με πραγματικά, με στόχο να πάρουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα ή να παραπλανήσουν το προσωπικό του γραφείου.
  • Κακόβουλο λογισμικό (Ransomware): Οι διαδικτυακοί επιτιθέμενοι μπορεί να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές του γραφείου με στόχο να πάρουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα ή να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες των χρηστών.
  • Διαρροές δεδομένων: Οι διαδικτυακοί επιτιθέμενοι μπορούν να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα του γραφείου, όπως πληροφορίες πελατών κ.α.
  • Social Engineering: Οι επιτιθέμενοι μπορεί να προσπαθήσουν να εξαπατήσουν το προσωπικό του δικηγορικού γραφείου μέσω social engineering, ώστε να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες.
  • Απώλεια ή κλοπή συσκευών: Η απώλεια ή κλοπή φορητών συσκευών, όπως laptops ή smartphones, μπορεί να οδηγήσει σε διαρροές ευαίσθητων δεδομένων.
  • Απειλές από κακόβουλα προγράμματα λογισμικού: Τα κακόβουλα προγράμματα λογισμικού μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στους υπολογιστές του γραφείου, ενώ μπορεί να προκαλέσουν και απώλεια δεδομένων.

Πώς μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά αυτοί οι κίνδυνοι; 

Για την πρόληψη των πιο πάνω διαδικτυακών κινδύνων μπορούν να ληφθούν τα πιο κάτω μέτρα: 

  • Εγκατάσταση διαφόρων λογισμικών ασφαλείας
  • Κρυπτογράφηση των ευαίσθητων δεδομένων
  • Κατάρτιση του προσωπικού
  • Καθορισμός πολιτικής ασφαλείας
  • Τακτικές αξιολογήσεις ασφαλείας
  • Χρήση δυνατοτήτων ασφαλείας του cloud
  • Επαγρύπνηση για επιθέσεις phishing
  • Καθαρισμός αρχείων
  • Αναβαθμίσεις και ενημερώσεις
  • Συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες ασφάλειας για να λάβει τις κατάλληλες συμβουλές και να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του.

Ο συνδυασμός των παραπάνω μέτρων ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει ένα δικηγορικό γραφείο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους διαδικτυακούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει και να προστατεύσει τα ευαίσθητα δεδομένα του. 

Πώς μπορεί ένα συμβόλαιο ασφάλισης κινδύνων διαδικτύου να βοηθήσει; 

Ένα συμβόλαιο ασφάλισης για μια επιχείρηση γενικότερα, λειτουργεί ως ένα δίκτυ ασφαλείας που ενεργοποιείται συνήθως μετά την πτώση. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση ένα συμβόλαιο ασφάλισης Cyber Risk μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή ακόμα και στον εκμηδενισμό της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από τους πιο πάνω κινδύνους. 

Το συμβόλαιο ασφάλισης Cyber Risk είναι ένα αρκετά εξειδικευμένο συμβόλαιο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται τόσο πριν την αγορά του όσο και κατά την ενεργοποίηση του εάν και εφόσον απαιτηθεί. Η όλη δομή του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, για να μπορεί να είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να διαχωρίζεται και να εξετάζεται σε 4 επίπεδα ως εξής: 

  • Πριν την αγορά
  • Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου
  • Μετά τη λήξη του επεισοδίου
  • Κατά την αναθεώρηση

Πριν την αγορά 

Όλα τα ασφαλιστήρια που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά περιλαμβάνουν ρήτρες, προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις για τον ασφαλισμένο. Καλό θα ήταν το κάθε δικηγορικό γραφείο να γνωρίζει ποιες είναι οι δικές του υποχρεώσεις με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνεται έτσι ώστε εφόσον χρειαστεί, να είναι εφικτό να ενεργοποιηθεί το συμβόλαιο στην ολότητα του. Η αναγνώριση, και αξιολόγηση των κινδύνων, ο καθορισμός μια γραπτής πολιτικής ηλεκτρονικής ασφάλειας, όπως επίσης και η εκπαίδευση του προσωπικού στα αντίστοιχα θέματα είναι πιθανό να περιλαμβάνονται ως προαπαιτούμενα μέσα σε ασφαλιστήρια συμβόλαια. 

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου 

Μια πραγματική ψηφιακή απειλή, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, είναι πιθανό να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά που πιθανό να επηρεάσει και την ίδια την ικανότητα συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που προσφέρονται στην αγορά συνήθως προσφέρουν τη δυνατότητα ενεργοποίησης μιας «ομάδας διαχείρισης κρίσεων». Αυτό σημαίνει ότι με την ενημέρωση εκ μέρους του ασφαλισμένου ότι υπάρχει απειλή ή ακόμα και υποψία απειλής, εξειδικευμένη ομάδα τεχνικών αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών ενεργοποιείται και αναλαμβάνει τη διαχείριση του περιστατικού. Οι ομάδες αυτές συνήθως προέρχονται από εξειδικευμένες εταιρείες παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών που συνεργάζονται με τις ασφαλιστικές εταιρείες και το κόστος παροχής των υπηρεσιών τους καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Στόχος τους είναι η εξάλειψη, ο περιορισμός, η διαχείριση ή ακόμα και η πληρωμή της απειλής εάν αυτό καταστεί αναπόφευκτο. Θα πρέπει να εξετάζεται κατά τη διαδικασία αγοράς ενός τέτοιου συμβολαίου εάν παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες, με ποιες προϋποθέσεις και με ποια ασφαλισμένα κεφάλαια. 

Μετά τη λήξη του επεισοδίου 

Με τη λήξη ενός επεισοδίου είναι σημαντικό η ζημιά η οποία δημιουργήθηκε να περιοριστεί ή ακόμα και να εκμηδενιστεί. Αυτό σημαίνει ότι πιθανό να υπάρξουν δαπάνες για αποκατάσταση, επαναφορά ή ακόμα και επαναδημιουργία αρχείων και δεδομένων. Για να μπορεί ένα δικηγορικό γραφείο να επικεντρωθεί στην εργασία του θα πρέπει να  γνωρίζει ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχει αγοράσει καλύπτει τις δαπάνες αυτές και θα μπορέσει έτσι να αποκαταστήσει τη ζημιά του, εάν είναι δυνατό, χωρίς να επωμιστεί το σχετικό οικονομικό κόστος. 

Κατά την αναθεώρηση 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία τρέχει με ραγδαίες ταχύτητες. Η αιχμή της τεχνολογίας σήμερα είναι πολύ πιθανό σε 6 μήνες να θεωρείται πεπαλαιωμένη. Αυτό συνεπάγεται ότι καθημερινά νέοι κίνδυνοι δημιουργούνται των οποίων το κόστος αντιμετώπισης πιθανό να αυξάνεται. Για αυτό το λόγο, σε κάθε αναθεώρηση/ανανέωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, αυτό θα πρέπει να επαναξιολογείται ως να γίνεται για πρώτη φορά από την αρχή. Είναι πιθανό τα ασφαλισμένα κεφάλαια που πριν 12 μήνες να θεωρούνταν ικανοποιητικά σήμερα να κρίνονται ως χαμηλά. Η ανανέωση ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου Cyber Risk με τα ίδια δεδομένα και χωρίς να γίνεται επαναξιολόγηση των κινδύνων θεωρούμε ότι είναι εγκληματική και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παρεχόμενης κάλυψης από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. 


Στην Infoeuro Insurance έχουμε μαζέψει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια Cyber Risk που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά και τα έχουμε μελετήσει σε βάθος. Μπορούμε να παρέχουμε την επαγγελματική μας άποψη σε κάθε δικηγορικό γραφείο έτσι ώστε να μπορέσει να επιλέξει το καταλληλότερο για την περίπτωση του ασφαλιστήριο Cyber Risk.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.